Of u nu een doorgewinterde kapitein bent of een enthousiaste beginner, een goede voorbereiding is belangrijk voor een veilige en plezierige vaartocht. Het water kan even onvoorspelbaar als prachtig zijn. Zorg daarom dat u en uw boot klaar zijn voor alles wat u tegen kunt komen onderweg.
In deze blog hebben we een handige checklist samengesteld die u helpt om uw vaartuig en uzelf goed voor te bereiden op elk avontuur. Van het controleren van uw veiligheidsuitrusting tot het plannen van uw route. Met deze checklist kunt u met een gerust hart het water op en volop genieten van uw tijd aan boord.
Een goede veiligheidsuitrusting aan boord kan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Controleer daarom uw veiligheidsuitrusting zorgvuldig voordat u uitvaart.
Denk hierbij aan:
Reddingsvesten. Zijn er voldoende reddingsvesten voor alle opvarenden, en zijn ze in goede staat?
EHBO-kit. Is uw EHBO-kit compleet en up-to-date?
Noodsignalen. Heeft u vuurpijlen, rooksignalen en een werkende marifoon?
Brandblusser. Controleer of uw brandblusser(s) in goede staat zijn en zorg dat iedereen weet hoe ze gebruikt moeten worden. Zorg ervoor dat ongeacht de locatie van de brand en ongeacht de locatie van de bemanning er altijd een blusser onder handbereik is! Vergeet ook de brandmelders niet.
Een grondige inspectie van uw boot voorkomt problemen tijdens uw vaartocht.
Let hierbij vooral op de volgende punten:
Motor en brandstof. Controleer het oliepeil, koelvloeistof en brandstofniveau. Zorg ervoor dat u ruim voldoende brandstof aan boord heeft voor de geplande vaartocht. Controleer of de diesel SCHOON is. Dit is eenvoudig bij een filter met kijkglas.
Elektrische systemen. Controleer de werking van alle verlichting, navigatie-apparatuur en batterijen.
Romp en tuigage. Inspecteer de romp op beschadigingen en controleer de staat van de zeilgarderobe, mast, tuigage en verstaging.
Een goede routeplanning helpt u om veilig en efficiënt te varen. Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. De zee kan onvoorspelbaar zijn, maar ook op het IJsselmeer kan het flink spoken.
Check daarom voor vertrek:
Weersvoorspelling. Controleer zowel de meest recente weersvoorspellingen als de maritieme waarschuwingen. Controleer niet alleen het beperkte gebied waar u vaart, maar kijk ook verder. Een kleine verandering in een weersysteem verderop kan grote gevolgen hebben voor het weer bij u.
Navigatiekaarten. Zorg ervoor dat u de juiste kaarten bij u heeft en dat u bekend bent met het vaargebied.
Alternatieve havens. Noteer enkele alternatieve havens of aanlegplaatsen voor het geval het weer omslaat of u een probleem tegenkomt.
Het is belangrijk dat iemand aan de wal op de hoogte is van uw vaarplannen. Zelfs als u een rustig vaartochtje gepland heeft, niet al te ver van huis. Op het water kunnen onverwachte dingen gebeuren. Het is fijn als iemand weet waar u bent, zodat er snel hulp kan worden ingeschakeld wanneer dit nodig is.
Contactgegevens. Laat een vertrouwde persoon weten waar u naartoe gaat en hoe ze u kunnen bereiken.
Vaarplan. Deel uw verwachte route en aankomsttijden. Dit is natuurlijk extra belangrijk als u langere afstanden aflegt, maar net zo goed van belang bij een dagje op het IJsselmeer.
Goede voorbereiding houdt ook in dat u genoeg eten en drinken aan boord heeft.
Water. Zorg voor voldoende drinkwater voor alle opvarenden, vooral bij warm weer.
Voedsel. Neem voldoende niet-bederfelijke voeding mee, zoals snacks en energierijke maaltijden.
Noodvoorraad. Houd een kleine noodvoorraad aan voor het geval u langer dan gepland op het water moet blijven.
Zorg ervoor dat uw communicatiemiddelen in perfecte staat verkeren.
Marifoon. Test de marifoon en zorg dat deze volledig opgeladen is. Dit is uw belangrijkste hulpmiddel in geval van nood.
Mobiele telefoon. Neem een volledig opgeladen mobiele telefoon mee in een waterdichte hoes.
Noodnummers. Zorg dat u de contactnummers van hulpdiensten en lokale havens bij de hand heeft. Zorg dat iedereen aan boord deze kan vinden.
Zorg dat u en uw bemanning goed voorbereid zijn op de vaartocht.
Veiligheidsinstructies. Geef uw bemanning duidelijke instructies over wat te doen in geval van nood.
Zeil- en navigatievaardigheden. Zorg dat iedereen aan boord bekend is met de basis van zeilen en navigeren, zodat anderen taken over kunnen nemen in geval van nood.
Kleding. Zorg voor passende kleding en schoeisel voor de weersomstandigheden, inclusief regen- en winddichte kleding.
Voer een laatste controle uit vlak voordat u het water op gaat.
Laatste weersupdate. Controleer nogmaals de weersvoorspelling én de maritieme voorspellingen.
Anker. Zorg dat uw anker klaar voor gebruik is, voor het geval u snel moet stoppen. Zorg ervoor dat ook de bemanning weet hoe het anker en/of de ankerlier werkt.
Documenten. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten, zoals vaarbewijzen en verzekeringspapieren, aan boord heeft.
Met deze checklist bent u goed voorbereid en kunt u volop gaan genieten op het water.
Wilt u er zeker van zijn dat uw boot volledig in orde is? Schakel dan de expertise van Van Baars Expert Pleziervaartuigen in voor een professionele inspectie, zodat u met een gerust hart het water op kunt.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.